Sportåret 2016

Under 2016 är det en hel del stora händelser i sportens värld. Här är några, men långt ifrån alla som sker.

Fotbolls EM
Mellan den 10 juni – 10 juli kommer det europeiska mästerskapet i fotboll att gå av stapeln. Detta sker i Frankrike och hela 24 länder kommer vara med här och kämpa om den ärofyllda titeln. Sverige lyckades ta sig vidare i kvalet under hösten 2015 och är placerade i grupp E tillsammans med Belgien, Italien och Irland. När alla lag i grupperna har mött varandra går samtliga gruppvinnare och grupptvåor vidare till slutspel, tillsammans med de fyra bästa grupptreorna. Efter detta är det vinna eller försvinna som gäller i samtliga matcher. Sverige kommer att spela sina matcher i städerna Saint-Denis, Tolouse och Nice.

Sommar-OS
Under 2016 riktas precis som år 2014 blickarna mot Brasilien och Rio, som denna sommar står som värd för de olympiska sommarspelen. Dessa spel blir de 31:a i ordningen och kommer pågå mellan 5-21 augusti. Här deltar över 10 000 atleter från mer än 200 länder i 42 olika sporter. Detta är första gången som mästerskapen hålls i ett sydamerikanskt land och det spås att bli det största sportarrangemanget någonsin.

VM-kval
När EM är över för de europeiska fotbollslandslagen så är det redan nu dags att blicka fram mot nästa stora mästerskap. Detta gör man genom att kvalet till fotbolls-VM 2018 drar igång i september månad. Övriga världsdelar har redan kommit en bra bit på vägen att ta fram sina kandidater och för Europa väntar ett kval som är klart först till sena hösten 2017. Lagen kommer att mötas i klassiskt gruppspel som bjuder på både borta- och hemmamöten. Sverige kommer att spela sina matcher mot Nederländerna, Frankrike, Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg. Totalt hinner man med 4 av 10 matcher innan årets slut.