Sportåret 2014

Under 2014 hände det en hel del i idrottsvärlden och här har vi samlat några av höjdpunkterna.

Vinter-OS i Sotji
Under februari månad hölls det 22:a olympiska vinterspelet i Sotji, Ryssland. Totalt tävlade 88 nationer i 98 grenar i 15 discipliner  i 7 olika sporter. Inför mästerskapet lades totalt åtta nya grenar till i OS, däribland backhoppning för damer och slopestyle på både skidor och snowboard. Under mästerskapet tog Sverige hem totalt 15 medaljer, varav 2 guld, 7 silver och 6 brons. Gulden togs hem i både damerna och herrarnas längdstafetter. Hockeylandslaget tog hem ett silver och likaså herrarnas curlinglag, samt längdskidåkarna Charlotte Kalla, Marcus Hellner, Teodor Peterson och Johan Olsson

Fotbolls-VM
En annan av många mycket efterlängtad sporthändelse var fotbolls-VM som spelades i Brasilien 12 juni – 13 juli. Det svenska laget deltog inte, men trots detta bjöd mästerskapet på en mängd bra fotboll. Långt innan mästerskapet drog igång var värdnationen favorittippade, men överraskande nog blev laget utan medalj. Även andra lag som många trodde på åkte chockerande ut ur turneringen. Slutligen stod det mellan Tyskland och Argentina i finalen och efter en vinst med 1-0 är Tyskland våra nya regerande världsmästare. Bronset gick i sin tur till Holland.

Hockey-VM
Denna gång hölls hockey-VM i Vitryssland och det svenska laget var där för att representera. Laget vann fem av sina sju gruppspelsmatcher och tog sig som grupptvåa vidare till slutspelet. I kvartsfinalen ställdes man mot värdnationen och likt förra året slog man ut kvartsfinals-motståndet med 3-2. I semifinalen fick man möta Ryssland som är en av de största hockeynationerna. Tyvärr föll Sverige i matchen och fick därmed göra sig klara för att spela bronsmatch. Här fick man möta Tjeckien och efter tre svenska mål fick man en plats på pallen. Mästerskapet vanns sedan av Ryssland som besegrade Finland med 5-2.