Sportåret 2013

Här har vi summerat några av de största händelserna i sportvärlden ifrån 2013

Hockey-VM
Världsmästerskapet i ishockey gästade denna gång Sverige och Stockholm som stod som värdstad. I gruppspelet som bestod av sju matcher lyckades Tre Kronor vinna 5 av dessa och gick då vidare till kvartsfinal mot hockeynationen Kanada. Trots förlust mot laget i gruppspelet lyckades Sverige vinna matchen och slog ut stornationen efter straffar. I semifinalen gjorde Sverige en repris utav kvartsfinalen och skickade ut Finland ur VM. Detta ledde till en plats i finalen mot Schweiz som man vann med 5-1. Sverige hamnade högst upp på pallen och knep hem årets VM-guld på hemmaplan.

Damfotbolls-EM
Under sommaren gästades flera svenska städer av damlandslag från hela Europa när dam-EM hölls i Sverige. Som värdnation var Sverige direktkvalificerade och ett av de 12 deltagande nationerna. Mästerskapet inleddes med ett gruppspel med tre grupper om fyra lag. Sverige vann sin grupp efter att ha spelat lika mot Danmark och vunnit sina möten med Finland och Italien. Detta tig laget till en kvartsfinal mot Island som slutade i vinst med 4-0. Nästa möte blev regerande stormästarna Tyskland i semifinalen som spelades på Gamla Ullevi. Matchen bjöd endast på ett mål och då från tyskarnas håll. Då man i dam-EM inte spelar någon bronsmatch fick Sverige dela på detta med Danmark. Tyskland i sin tur plockade åter igen hem guldet.

Herrarnas VM-kval
Under hela 2013 spelade det svenska fotbollslandslaget med jämna mellanrum kvalmatcher mot andra europeiska länder för en chans att få spela i VM 2014. Kvalet spelades i gruppspelsform där Sverige mötte Kazakstan, Färöarna, Tyskland, Irland och Österrike. Laget vann sex av sina tio matcher vilket gav dem en andraplacering i gruppen. Efter gruppspelet ställdes man mot Portugal i ett play-off möte där vinnaren fick en biljett till Brasilien. Det första mötet blev på bortaplan där Portugal vann med 1-0. Hemmamatchen blev sedan en rysare som tyvärr även den slutade i förlust och Sverige gick miste om sin plats i VM.